این روزها، با نزدیک شدن به تعطیلات نوروزی، برای بسیاری از ما زمان مناسبی برای سفر رفتن است. مسافرت رفتن نیازمند برنامهریزیهای مختلف است که تمام اعضای خانواده را در بر میگیرد. اگر سرپرستی یک پت یا حیوان خانگی را به عهده داشته باشیم، این برنامهریزی شامل حال او هم میشود. براساس این که مقصد مسافرت کجاست، زمان مسافرت چقدر است و ما چه شرایطی داریم، تصمیمات مختلفی برای حیوانات خانگی میتوان گرفت؛ اما پیش از آن که به شرایط خودمان نگاه کنیم، باید وضعیت پت را در نظر بگیریم؛ برای این کار باید با دامپزشک مشورت کنیم تا حیوان را از نظر سلامتی بررسی و بیخطر بودن سفر برای او را تایید کند.
فهرست محتوا
Toggleزمانی که مدت زمان سفر طولانی نیست، برخی خانوادهها ترجیح میدهند به دلیل استرسهای احتمالی برای خودشان یا حیوان، از بردن آنها خودداری کنند؛ در این شرایط میتوانیم دوست پشمالویمان را چند روزی به پانسیون حیوانات خانگی بسپاریم تا به خوبی از او نگهداری کنند یا اگر فرد مطمئنی در نزدیکی خودمان داریم، از او یا پرستار حیوانات بخواهیم چند روزی هوای پت ما را داشته باشد. با این حال گاهی اوقات ممکن است سفر ما طولانیتر باشد یا به هر دلیل دیگری بخواهیم حیوان را با خودمان همراه کنیم. در صورت باید به برخی نکات توجه کنیم که در ادامه این مطلب ما آنها را عنوان میکنیم.
شرایط خروج از کشور سگ و گربه
مهمترین و اولین قدم برای اینکه حیوان خانگیمان را با خودمان به خارج از کشور ببریم، این است که قوانین کشور مبدا و مقصد را به دقت مطالعه کنیم. تمامی شرکتهای مسافرتی و کشورهای مبدا و مقصد، یک سری مدارک نیاز دارند که باید در زمان سفر آنها را همراه داشتهباشیم. در صورت کامل نبودن این مدارک ممکن است از سفر حیوان ممانعت کنند و یا وضعیت قرنطینه را برای پت در نظر بگیرند. مدارک خروج از کشور حیوانات در ایران شامل موارد زیر است:
- اصل و کپی گواهی بهداشتی و سلامت حیوان که از ادارات دامپزشکی اخذ میشود.
- اصل و کپی شناسنامه بهداشتی حیوان که دورههای واکسیناسیون، به ویژه واکسن هاری، به صورت کامل در آن ذکر شده باشد.
- اصل و کپی گذرنامه مسافر
- کارت و کپی کارت میکروچیپ. باید توجه داشته باشیم که نام مسافر و شماره میکروچیپ حیوان باید در گواهی سلامت و شناسنامه بهداشتی او ذکر شده باشد.
- فیشهای واریزی که برای هر حیوان مبلغی به حساب اداره کل دامپزشکی استان تهران در شعب بانک ملی پرداخت میشود. این مبلغ در زمانهای مختلف ممکن است تغییر کند و باید در زمان سفر این مبلغ را استعلام کرد.
- تمامی این مدارک را باید حدود 4 ساعت پیش از پرواز به فرودگاه برسانیم.
این قوانین برای خروج حیوان از ایران است اما باید قوانین کشور مقصد را هم به دقت بررسی کنیم؛ برخی از کشورها براساس وجود ویروس هاری، ممکن است قوانین متفاوتی داشتهباشند که علاوه بر کنترل مدارک ذکر شده، میتواند شامل نیاز به گواهی بهداشتی بینالمللی، مدتی قرنطینه و تست خون برای بررسی آنتیبادی هم بشود.
در هنگام سفر با حیوان خانگی چه نکاتی را رعایت کنیم؟
قدم بعدی، پس از گرداوری اطلاعات و تهیه کردن مدارک، فراهم کردن مقدمات روز سفر است. سفر چه داخلی باشد، چه خارجی، چه با هواپیما چه با ماشین یا هر وسیله نقلیه دیگری، نیازمند رعایت برخی نکات است:
- انتخاب باکس مناسب: اگر با هواپیما سفر میکنیم، باید بدانیم که برخی شرکتهای هوایی، مشخصات خاصی را برای باکس حیوان تعیین کردهاند که باید آنها را بدانیم و رعایت کنیم. به هر حال در سفر با هر وسیله نقلیهای، باید جنس و استحکام باکس و همچنین امکان تهویه هوا را در نظر بگیریم. باکس باید ابعادی داشته باشد که حیوان بتواند در آن به راحتی بایستد و در سفرهای طولانی اذیت نشود. اطلاعات حیوان و مسافر همراه او باید روی باکس نوشته شود تا در صورت لازم بتوان ارتباط بین حیوان و صاحبش را به راحتی فراهم کرد. برای این که حیوان به باکس عادت کند و کمتر در طول سفر مضطرب شود، میتوان حیوان را پیش از سفر مدتی داخل محفظه قرار داد. اگر سفر با ماشین شخصی انجام میشود باید دقت کنیم که زمانی که حیوان در باکس گذاشته میشود، به هیچ وجه نباید باکس را داخل صندوق عقب ماشین قرار داد.
- تغذیه مناسب برای حیوان: ممکن است در سفرهای هوایی و یا در جادهها، حیوان دچار حالت تهوع شود. در این صورت بهتر است چند ساعت پیش از حرکت، حدودا 6 ساعت، حیوان آخرین وعده غذایی خود را بخورد. فراموش نکنید بهتر از که در طول سفر غذای سگ و غذای گربه همان عذای همیشگی باشد تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
- توجه به آرامش حیوان: جابهجایی برای بسیاری از حیوانات میتواند اضطرابآور باشد؛ باید استرس حیوانات را رصد کنیم و اگر بیش از حد مضطرب میشوند، پیش از سفر، از آرامبخشهای مخصوص برای آنها استفاده کنیم. دو نکته در این مورد باید در نظر گرفته شود؛ اول اینکه داروها حتما باید با توصیه دامپزشک مورد استفاده قرار بگیرند. نکته دیگر این که برخی از خطوط هوایی ممکن است اجازه سفر به حیواناتی که آرامبخش استفاده کردهاند را ندهند؛ به همین دلیل قوانین در این مورد هم باید بررسی شوند.
مکان نگهداری حیوان خانگی در سفر
یکی دیگر از نکات مهمی که باید در نظر گرفته شود، مکان اقامت حیوان خانگی در طول سفر است. برخی از هتلها و اقامتگاهها چه در داخل کشور و چه خارج از ایران ممکن است اجازه اقامت حیوان خانگی را ندهند یا برای پذیرش آنها شروط خاصی داشته باشند؛ بهتر است پیش از انتخاب مکان، شرایط حضور عضو پشمالوی خانواده را به دقت بررسی کنیم. در نزدیکی برخی هتلها، به ویژه خارج از ایران، مراکز نگهداری از حیواناتی وجود دارد که با شرایط بهداشتی و تفریحی مناسب میتوانند از حیوانات خانگی مسافران مراقبت کنند؛ اما برای انتخاب این مراکز، باید شرایطشان را به دقت بررسی کنیم و از کیفیت کارشان مطمئن شویم.
برخی از افراد ممکن است بگویند نباید حیوان را در طول سفر تنها گذاشت، اما در مورد این موضوع باید براساس شرایط مقصد سفر تصمیم گرفت؛ در برخی شرایط، همراهی حیوان ممکن است او را در معرض اضطراب و خطر ابتلا به بیماریهای مختلف قرار دهد و بهتر باشد حیوان در موقعیت امنتری بماند. اگر حیوان در طول سفر در ملک شخصی میماند، باید تمام راههای خروجی را ببندیم تا حیوان از فضای جدید فرار نکرده و گم نشود.
موارد گفته شده، نکات مهم و بارزی است که باید به آنها توجه کنیم، اما پس از گذراندن آنها و رسیدن به مقصد، تغذیه و رفتار حیوان هم باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد. در طول سفر تا حد ممکن بهتر است حیوان از غذا و آب آشنا و همیشگی خودش تغذیه کند تا دچار مشکل گوارشی نشود. علاوه بر آن باید رفتارهای دوست پشمالویمان را در نظر بگیریم و سعی کنیم اسباب آرامش او را فراهم کنیم.
حیوانات باید زمانی از روز را به فعالیتهای بدنی و بازی بگذرانند که به عهده ماست که این زمان را مشخص کنیم. همچنین برخی اوقات حیوانات خانگی دوست دارن در فضایی پنهان شوند؛ باید این نیاز آنها را هم در نظر بگیریم و شرایط محل نگهداری را برایشان آماده کنیم. از آنجایی که حیوانات خانگی عضوی از خانواده ما محسوب میشوند با رعایت این نکات هم تعطیلات خوبی برای آنها فراهم میکنیم و هم برای خودمان.