سگها یکی از بهترین حیواناتی هستند که سالهاست همراه با انسانها زندگی میکنند. این حیوانات باهوش، مهربان و با عاطفه هستند و برای بسیاری از ما عضو مهمی در خانواده محسوب میشوند. در کنار تمامی این ویژگیها، سگها حیوانات حساسی هستند و نیاز به رسیدگی فراوانی دارند. گاهی اوقات مسائل جسمی و روانی در سگها به صورت تغییر در رفتار آنها بروز میکند؛ به همین دلیل باید همواره به عادات و رفتار آنها دقت کرد.
فهرست محتوا
Toggleیکی از مسائلی که بسیاری از افراد ممکن است با آن مواجه شوند این است که دوست پشمالویشان کمتر از حد معمول غذا بخورد یا اصلا غذا نخورد. پی بردن به این موضوع به دقت و بررسی دقیق رفتار سگ بستگی دارد. برای فهمیدن این تغییر بهتر است غذا خوردن هر سگ را با عادات همیشگی خودش مقایسه کنیم. در ادامه این مطلب به دلایل بروز این رفتار در سگها میپردازیم.
دلایل جسمی غذا نخوردن سگ
در بسیاری از موارد، وقتی سگ به بیماری یا دردهای مختلف دچار باشد، غذا نمیخورد. این مورد ممکن است با کم شدن یا از بین رفتن کامل اشتها در حیوان همراه باشد.
بیماریهای دهان و دندان
یکی از اصلیترین دلایلی که ممکن است باعث شود سگ غذا نخورد، مشکلات دهان و دندان است. اگر حیوان از درد دندان به دلیل پوسیدگی، شکستگی یا عفونت رنج ببرد و یا به زخمی در دهان و لثهاش دچار شده باشد، نمیتواند به راحتی غذا بخورد یا ممکن است از خوردن غذاهای خشک و سفت دوری کند. بهتر است در صورت دیدن بیاشتهایی یا تغییر در عادات همیشگی غذا خوردن سگ، دهان او را بررسی کرده و به دامپزشک مراجعه کنیم.
بیماری های گوارشی/ شکمی
این مشکلات انواع مختلفی دارند. در وهله اول، از آنجایی که سگها حیوانات بازیگوش و پر جنب و جوشی هستند، باید این احتمال را بدهیم که غذایی خوردند که برای آنها مناسب نبوده یا آنها را دچار مسمومیت کردهاست. گاهی اوقات غذا خوردن زیاد هم میتواند باعث بیاشتهایی سگ شود. از سوی دیگر بیماریهای ویروسی و باکتریایی ممکن است سیستم گوارشی سگ را با مشکل مواجه کند و باعث بیمیلی حیوان به غذا گردد. اگر چیزی در روده سگ گیر کند و یا حیوان دچار التهاب در قسمتهای مختلف سیستم گوارش شود هم یکی از علائم میتواند بیاشتهایی باشد. در مواقعی که نیاز است رژیم غذایی سگ به دلایل مختلف، تغییر کند، این کار باید آهسته و به مرور انجام شود، در غیر این صورت سگ ممکن است میل به خوردن غذا را از دست بدهد.
مشکل در سایر اعضای بدن
علاوه بر مشکلات گوارشی، مشکل در سایر اعضای بدن هم میتواند اشتهای سگ را تغییر دهد. بیماریهای ریوی، قلبی، مشکل در کلیه، لوزالمعده و کبد هم میتواند باعث کم غذایی حیوان شود.
درد
سگها مهارت زیادی در پنهان کردن درد بدنی خود دارند اما دردها میتوانند باعث تغییر در رفتار سگها شوند که یکی از این موارد، تغییر در اشتهای حیوان است.
عوارض جانبی دارو
برخی از داروها ممکن است اشتهای سگ را کاهش دهند. اگر سگ داروی خاصی مصرف میکند، بهتر است در مورد عوارض جانبی آن با دامپزشک مشورت کنیم. اگر سگ به تازگی واکسن زده، بیاشتهایی میتواند به واکسیناسیون مربوط شود؛ در این صورت ظرف چند ساعت اشتهای حیوان به حالت قبل برمیگردد.
دلایل روانی کاهش اشتها در سگها
همانند انسانها، تغییرات روحی و روانی میتواند روی اشتهای دوست پشمالوی ما هم تاثیر بگذارد. اگر سگمان به دلایل مختلف، اضطراب و افسردگی را تجربه میکند، ممکن است نسبت به همیشه، غذای کمتری خورده یا اصلا غذا نخورد. برخی از مورادی که میتوانند در روحیه سگ تغییر ایجاد کنند، موارد زیر را شامل میشوند:
تغییر در محیط زندگی
اگر در محیطی که سگ به زندگی در آن عادت کرده، تغییراتی ایجاد شود، حیوان احتمالا اضطراب و افسردگی را تجربه خواهد کرد که میتواند با میزان اشتهای او مرتبط باشد. نقل مکان به خانه جدید، اضافه شدن یک عضو تازه به خانواده یا تغییرات محیط بیرون از خانه مانند بروز طوفان یا آتشبازی میتوانند برای سگ استرسزا تلقی شوند.
وجود حیوان خانگی دیگر
وقتی حیوان جدیدی به خانه اضافه میشود، ممکن است سگ تا عادت کردن به حضور حیوان جدید، دوران سختی را بگذراند که به بیاشتهایی او منجر شود. بهتر است معرفی حیوان جدید را با احتیاط انجام دهیم و به سگ توجه همیشگی خود را داشتهباشیم. در صورت نیاز میتوان در این شرایط از مشورت یک دامپزشک یا رفتارشناس سگها هم کمک گرفت.
اضطراب جدایی در سگ
اگر پس از یک دوره که فرصت داشتیم زمان بیشتری با سگمان بگذرانیم، حالا ناچاریم او را برای زمان بیشتری در خانه تنها بگذاریم، ممکن است با بیاشتهایی سگ مواجه شویم. بعضی از سگها حتی اگر غذا در دسترس داشتهباشند هم تا زمانی که والدینشان به خانه برمیگردند، غذا نمیخورند. اضطراب جدایی یک مشکل شایع برای سگ های آپارتمانی است.
مرگ یکی از اعضای خانواده
اگر دوست پشمالوی ما با حیوان دیگری در خانه زندگی کرده، ممکن است مرگ آن حیوان و یا یکی از اعضای خانواده در او افسردگی و اضطراب ایجاد کند. این موضوع ممکن است در الگوی خوراک حیوان تغییر ایجاد کند.
معمولا سگهایی که به دلایلی مانند اضطراب و افسردگی غذا نمیخورند، پس از مدتی به روتین غذایی خود برمیگردند. اما برخی از آنها ممکن است به حمایت و رسیدگی بیشتری نیاز داشتهباشند که در این شرایط میتوان از دامپزشک یا رفتارشناس سگها کمک گرفت.
سگ تا چند روز میتواند غذا نخورد؟
همه موجودات زنده تا اندازهای میتوانند نبود آب و غذا را تاب بیاورند. اگر سگ نه آب بخورد نه غذا در فاصله زمانی یک روز آسیبهای فراوانی میبیند و در نهایت ظرف 3 روز ممکن است بمیرد ؛اما اگر آب بخورد و غذا نخورد بین 3 تا 5 روز زنده میماند. اما این زنده ماندن به معنای سالم ماندن سگ نیست؛ در این مدت ارگانهای مختلف بدن سگ آسیب دیده و ممکن است از کار بیفتند. اگر دیدیم که سگمان غذا نمیخورد نهایتا پس از گذشت یک روز باید به دامپزشک مراجعه کنیم.
همانطور که گفتهشد برای تشخیص کماشتهایی یا بیاشتهایی سگ باید الگوها و عادات همیشگی غذایی او را بررسی کنیم. گاهی ممکن است سگ وعده قبل غذای بیشتری دریافت کردهباشد و به همین دلیل از غذا خوردن امتناع کند. یکی از مهمترین مواردی که باید به آن توجه کرد، میزان کالری دریافتی سگ در طول روز است. این میزان باید با نظر دامپزشک تنظیم شود و بهتر است بدانیم که تنها ده درصد از این کالری میتواند به تشویقی و میانوعده اختصاص پیدا کند؛ در غیر این صورت رژیم غذایی حیوان نامتعادل میشود.
با سگی که غذا نمیخورد چه کار کنیم؟
اگر سگمان غذا نمیخورد بهتر است غذا را در اندازههای کوچک برای او قرار دهیم. میتوانیم غذا را تا حدی که به دمای محیط برسد گرم کنیم تا بو و عطر غذا برای حیوان وسوسهبرانگیز باشد. میتوان کمی مرغ آبپز به غذای سگ اضافه کرد تا غذا جذابتر به نظر بیاید؛ در این شرایط باید دقت کنیم که استخوان یا پوست مرغ داخل غذا نباشد.
آیا میتوانیم به سگی که غذا نمیخورد، به زور غذا دهیم؟
بهتر است زمانی که دوست پشمالویمان غذا نمیخورد او را به زور مجبور به خوردن غذا نکنیم. میتوانیم با هیجانانگیز کردن غذا و سرگرم کردن او را به خوردن غذا تشویق کنیم. بهتر است دلیل غذا نخوردن او را پیدا کنیم و در اولین فرصت به دامپزشکی مراجعه کنیم.